Nukkumisesta, nukuttamisesta ja iltarutiineista

Kyselin toissapäivänä blogin facebooksivuilla, että moneltako teidän jälkikasvu käy nukkumaan ja minkä ikäisistä lapsista on kyse. Sain ilahduttavan paljon vastauksia ja huomasin että monella onkin hyvin lähelle sama nukkumaanmenoaika, vaikka lapsilla saattaa olla suurikin ikäero.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMeillä on 6 ja 3-vuotiaat, jotka käyvät molemmat samaan aikaan nukkumaan. Molemmat nukkuvat useimmiten omissa huoneissaan ja vieläpä omissa sängyissään. Mitä nyt välillä pikkumies rauhoittuu ainoastaan viereen, silloin hän saa kyllä viereen tulla. Emme pidä mitenkään ehdotonta sääntöä että omassa sängyssä on nukuttava, mutta se on se ensimmäinen vaihtoehto mihin yritetään. Koska silloin yksinkertaisesti nukumme kaikki paljon paremmin. 

Meidän iltatoimet alkavat iltapalasta noin 19.00, jotta arkenakin jää riittävästi aikaa syödä. Iltapala sisältää yleensä leivän ja hedelmän, joskus jugurttia. Meillä ei syödä mitenkään säännöllisesti puuroa, mutta sillointällöin sitäkin.

Iltapalan jälkeen pyritään siivoamaan olohuoneesta lelut omaan huoneeseen, vaihdetaan yöppärit ja pestään hampaat. Joka ilta, niin arkena kuin viikonloppunakin pyritään siihen että lapset ovat sängyssä kahdeksaan mennessä. Tämä on kellonaikana hyväksi todettu sillä niinä iltoina kun menee edes yhdeksään, sekä iltatoimet että seuraava aamu ovat vaikeat. Tästä syystä etenkin arkena ajasta halutaan pitää kiinni.

Nukuttaa näitä ei nykyään tarvi kumpaakaan, vaan iltasadun jälkeen molemmat peitellään omiin sänkyihin, halitaan, pusutetaan ja toivotetaan hyvät yöt. Kun esikoinen oli alle vuoden, jouduin välillä nukuttamaan häntä jopa 5 TUNTIA, joten tiedän hyvin myös millaista on valvoa. Tosin uskoisin meidän ongelman silloin olleen se hirveä täydellisyyden tavoittelu ja tietynlainen nipotus. Enää en jaksaisi uhrata illastani noin montaa tuntia nukutukselle, enkä todellakaan silittää puolille öin. Eri juttu jos lapsi on kipeä.

Mikäli minit nukahtavat ajallaan, jää uniaikaa 11h. Isompi nukkuukin yönsä lähes poikkeuksetta omassa sängyssään ja heräämättä, mutta pienempi tulee yleensä viimeistään aamuyöllä viereen tai hänen kanssaan täytyy käydä vessassa. Unta tulee kuitenkin molemmille 10-11h yössä. Tiedän olevani etuoikeutettu kun lapset nukkuvat niin hyvin ja toivon kaikille nukuttamisen/nukkumisen kanssa kamppaileville pitkää pinnaa ja tsemppiä!

P1010073.JPGOlen pohtinut tuota nukkumaanmenoaikaa useaan otteeseen ja tullut siihen lopputulokseen, että 6-vuotias on vielä sen verran pieni että unta tarvitaan. Hän välillä yrittää tinkiä illalla valvomisaikaa, mutta nukahtaa äärimmäisen nopeasti. Katsotaan aikaa uudelleen sitten kun koulu alkaa syksyllä.

Aika-ajoin joku kysyy mitä ihmettä syötän näille iltaisin, kun lapset nukkuvat (ainakin lähes) kokonaisen yön. Tähän en valitettavasti osaa mitään reseptiä antaa, mutta asioita joiden uskoisin vaikuttavan meidän hyviin yöuniin on:
– aloitamme iltatoimet ennen kuin väsymys kasvaa liian suureksi
– iltapalaa syödään niin kauan kun on nälkä, ei tuijoteta kelloa
– tärkeistä rutiineista pidetään kiinni, mm. tietty järjestys iltatoimille
– mies käy arkena lasten kanssa samaan aikaan nukkumaan, joten talo hiljenee siinä kahdeksalta

Ei meilläkään aina (esim. nyt) pienempi rauhoitu nukkumaan. Silloin annan hänelle sänkyyn kirjan, jota hän voi ”lukea” unikaverille. Näin hän rauhoittuu sängyssä eikä valvota muita. Vielä ei ole kertaakaan löytynyt aamulla lukemasta, joten kyllä hän jossain kohtaa simahtaa.

Miten teillä nukutaan?
Noudatatteko tiettyä iltarutiinia, vai menettekö tilanteen mukaan?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s